Bananai – tai atogrąžų klimate augantys vaisiai, kurie yra vertinami visame pasaulyje. Šiandien tai vienas labiausiai perkamų vaisių prekybos centruose, kuriuos mes duodame ligoniams, vaikams, vartojame kaip užkandį, naudojame kaip kokteilių sudedamąją dalį ar kitiems patiekalams pagardinti. Bananai turi savyje medžiagų, suteikiančių sotumo jausmą, be to, jis yra daug kaloringesnis už kitus vaisius. Greičiausiai būtų sunku surasti žmogų, kuris nemėgsta bananų, tačiau skirtingiems žmonėms patinka skirtingai sunokę bananai. Dėl šios priežasties pasitaiko, kad vieniems žmonėms bananai laisvina vidurius, o kitiems atvirkščiai – kietina. Kaip žinoti, kokius bananus valgyti ir kodėl vieni bananai kietina, o kiti laisvina vidurius?
Ar Bananai Kietina Vidurius?
Kodėl vieni bananai laisvina vidurius, o kiti – kietina?
Trumpai atsakant į klausimą, ar “bananai kietina vidurius”, galima pasakyti, kad “taip, bananai gali kietinti vidurius”, tačiau tai priklauso nuo jų sunokimo lygio. Skirtingai prinokę bananai gali kietinti vidurius arba, atvirkščiai, padėti virškinimo sistemai. Jei bananas yra neprinokęs, tai suprasite kąsdami bananą ir girdėdami gaižumo garsą. Be to, tokiu atveju bananas yra kietas, o jo žievė žalsvai geltona. Neprinokusio banano gaižumą sukelia jame esanti tanino rūgštis, kuri turi gana stiprią suspaudimo funkciją. Dėl šios priežasties tanino rūgštis gali sulaikyti tuštinimasi ir sukelti vidurių užkietėjimą.
Prinokintas bananas yra jau nebe gaižus, jis yra minkštas, o jo žievė yra sodriai geltona, kartais netgi su mažomis rudomis dėmėmis. Prinokęs bananas tanino rūgšties jau nebeturi tiek daug, kad tai sukeltų vidurių užkietėjimą. Be to, tokiuose bananuose yra gausu skaidulų, užtikrinančių normalią žarnyno veiklą ir padedančių išvengti nemalonios bėdos – vidurių užkietėjimo. Taip pat bananai turi daug įvairių vitaminų, pvz., magnis, kalis, kalcis, fosforas, geležis, jodas, fluoras ir dar daugelį kitų. Tačiau turite žinoti, kad kai banano žievė yra ryškiai geltona su didelėmis rudomis dėmėmis, bananas praranda visas savo naudingas medžiagas.